Lógr z kafe nemusí skončit v koši

Udělejte z něj originální cookies

Udělejte z něj originální cookies

Od sladkých sušenek zřejmě nebudete čekat, že bude nějak extra zdravé. Nicméně občas není na škodu osladit si život, a navíc v tomto receptu Ondřeje Moliny jsou použity suroviny s jednoznačným přínosem pro zdraví. Například celozrnná mouka obsahuje vlákninu, miso pasta má v sobě probiotika, hořká čokoláda snižuje cholesterol a stejně tak i extra panenský olivový olej.

Jednou z ingrediencí k přípravě cookies je překvapivě lógr z kávy. Ten normálně končí v koši, tady ale našel své místo. To přesně Ondřej Molina hledá. A nejen, co se týče vaření. Teď třeba zkouší jezdit s mild-hybridním benzínovým vozem, který nepotřebuje dobíjet a vystačí si s rekuperací. To znamená, že energie, jež by u spalovacího auta proletěla výfukem, se u hybridního vozu využije na pohánění elektromotoru. Například nový hybridní Peugeot 3008 zvládne na tuto rekuperovanou energii jezdit až polovinu času v čistě elektrickém režimu s nulovými emisemi!

Vyzkoušejte auto, které umí rekuperovat, překvapí vás svou efektivitou. A taky zkuste sušenky z rekuperované kávy, překvapí vás svou originální chutí.

Kávové cookies s čokoládou

  • 180 g celozrnné mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky so
  • 100 g třtinový cukr
  • 100 g cukr krystal
  • 60 g lógru
  • 70 g extra panenského olivového oleje
  • 40 ml mléka z lískových oříšků
  • 1-2 lžička miso pasty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 140 g hořké čokolády

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  2. V samostatné misce ušlehejte cukry, espresso, olivový olej, lískovo-oříškové mléko, miso pastu a vanilkový extrakt do hladka.
  3. Pomocí stěrky vmíchejte suchou směs do vyšlehané směsi cukrů, dokud se nevytvoří těsto. Dávejte pozor, abyste ji nepřemíchali. Čokoládu nasekáme na kousky a vmícháme do těsta. Poté přikryjte a chlaďte alespoň 30 minut až 24 hodin (čím déle, tím lépe).
  4. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem nebo ideálně silikonovou podložkou, abyste netvořili odpad. Z těsta vytvarujte 18 kuliček (každá 35–40 g) a položte je na plech, přičemž mezi nimi ponechejte dostatek místa, protože cookies zvětší svůj objem a pěkně se rozplácnou.
  5. Zbytek těsta můžete zamrazit na další den nebo upéct po první várce. Sušenky pečte 12 minut, nebo dokud okraje nezačnou křupat, poté je opatrně přesuňte na mřížku a nechte alespoň 5 minut vychladnout.

 

Sdílet