Chřest je úžasná superpotravina

Ondřej Molina vám poradí, jak si na ní pochutnat

Ondřej Molina vám poradí, jak si na ní pochutnat

Víte, že chřest je superpotravina?
Ideální by bylo jíst ho tak často, jak to jen jde. Jenže to tak úplně nejde, protože má jen krátkou sezónu. Nicméně ta právě teď vrcholí, takže neztrácejte čas a honem si této úžasné zeleniny ještě užijte, než bude konec.

Chřest je přímo vitamínová bomba. Céčkem podpoří vaši imunitu, káčkem zase kosti, vlákninou pročistí vaše střeva a antioxidanty ochrání váš organismus. Kromě toho umí spalovat tuky. Šéfkuchař Ondřej Molina si vozí chřest z Mělnicka. Po cestě se stavuje v Neratovicích ve své oblíbené kavárně v centru města. Poblíž je totiž dobíječka, takže než si Ondra vychutná svou kávu, jeho plug-in hybridní Peugeot 308 posvačí pár kWhodin elektřiny na bezemisní cestu domů. A jak Ondra chřest připravuje?

Smažený chřest v tempuře s holandskou omáčkou
Začneme tempurou:
- 80 hladké mouky
- 50 kukuřičného škrobu
- 1 vejce
- 200 perlivé vody
- panák vodky
- špetka soli

Mouku, škrob a sůl smíchejte dohromady. Vejce rozšlehejte ve vodě a vodce. Smíchejte vše dohromady. Ponořte chřest do tempury a následně osmažte na kvalitním oleji. Podávejte s holandskou omáčkou, tu vyrobíte takto:
- 200 g másla
- 3 žloutky
- citronová šťáva
- špetka soli

Máslo rozehřejeme až do hněda. Do misky dáme žloutky, osolíme. Přidáme postupně čůrkem horké máslo, které zašleháváme do směsi žloutku, dokud nám směs nezhoustne. Dochutíme citrónovou šťávou.

Dobrou chuť!

Sdílet